broušení krasobruslařských bruslí
Publikováno 23.12.2014 v 17:27 v kategorii Brusle,nože,dresy atd., přečteno: 263x
Brasobruslařské brusle
jsou charakterizovány zvláštním profilem s křivkou, která je již dána
výrobcem a při broušení musí být zachovávána. Brusle lze brousit na
speciálních bruskách dvěna způsoby - broušením příčným (brusný kotouč se
pohybuje kolmo k profilu brusle) nebo podélným (brusný kotouč se
pohybuje horizontálně po délce brusle). Brusle se brousí do žlábku,
jehož rádius spoluvytváří pomyslný úhel zákusu brusle do ledu a jeho
velikost je závislá na krasobruslařské disciplíně a na hmotnosti
bruslaře. Povrch broušené plochy musí být po dokončení broušení co
nejjemněji vyleštěn, neboť má značný vliv na skluznost brusle po ledě. K
závěrečnému leštění se většinou používá speciální pasta.
Při
broušení je důležité dbát, aby nedošlo k poškození spodního zvětšeného
zoubku a k zakulacení koncové skluzné části brusle. Obě hrany brusle
musí být v jedné rovině. Neodborné nabroušení může mít značně negativní
vliv na výkon brusaře. Zručnost, preciznost, patřičné znalosti a
zkušenosti jsou tudíž základními požadavky na odbornost brusiče.
Vrcholoví závodníci většinou brousí své brusle u stálého brusiče, který
okáže přesně vyhovět jejich požadavkům a zachová stále způsob broušení,
na který jsou zvyklí.
Komentáře
Celkem 0 komentářů