krasobrusleníje nádherný zimní sport!!!!

broušení krasobruslařských bruslí

Publikováno 23.12.2014 v 17:27 v kategorii Brusle,nože,dresy atd., přečteno: 263x

Brasobruslařské brusle jsou charakterizovány zvláštním profilem s křivkou, která je již dána výrobcem a při broušení musí být zachovávána. Brusle lze brousit na speciálních bruskách dvěna způsoby - broušením příčným (brusný kotouč se pohybuje kolmo k profilu brusle) nebo podélným (brusný kotouč se pohybuje horizontálně po délce brusle). Brusle se brousí do žlábku, jehož rádius spoluvytváří pomyslný úhel zákusu brusle do ledu a jeho velikost je závislá na krasobruslařské disciplíně a na hmotnosti bruslaře. Povrch broušené plochy musí být po dokončení broušení co nejjemněji vyleštěn, neboť má značný vliv na skluznost brusle po ledě. K závěrečnému leštění se většinou používá speciální pasta.
Při broušení je důležité dbát, aby nedošlo k poškození spodního zvětšeného zoubku a k zakulacení koncové skluzné části brusle. Obě hrany brusle musí být v jedné rovině. Neodborné nabroušení může mít značně negativní vliv na výkon brusaře. Zručnost, preciznost, patřičné znalosti a zkušenosti jsou tudíž základními požadavky na odbornost brusiče. Vrcholoví závodníci většinou brousí své brusle u stálého brusiče, který okáže přesně vyhovět jejich požadavkům a zachová stále způsob broušení, na který jsou zvyklí.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?